קבר הבעל שם טוב – על פועלו של האיש ומקום קבורתו
קבר הבעל שם טוב נמצא בעיירה מז'יבוז' שבאוקראינה, ונפקד מדי שנה על ידי רבבות של צדיקים הן בתאריך המציין את יום הולדתו והן בשאר ימות השנה, לטובת הודיה על פועלו רב השנים, תפילות ותחינות.
הבעל שם טוב – ביוגרפיה
הבעל שם טוב נולד לאביו רבי אליעזר ולאמו שרה לעת זקנתם, והשם שניתן לו היה ישראל בן אליעזר. על פי המסורת, רבי אליעזר זכה לבן בגיל מבוגר שכזה משום שאליהו הנביא עטה על עצמו דמות של קבצן עלוב והגיע לבקר בביתו בשבת, טרם יציאתה. למרות שהיתה זו שבת אליעזר קיבל את פניו בסבר פנים יפות ומילא באדיקות אחר מצוות הכנסת אורחים – אחת המצוות החשובות. כאות הוקרה על פועלו הוחלט בשמיים להעניק לו את בנו – נשמה גבוהה אשר תפעל למען קירוב לבבותיהם של פשוטי אדם לבורא. זה היה ישראל בן אליעזר – הלא הוא הבעל שם טוב.
נכון להיום אין מידע מדויק אודות שנת לידתו, והיא מתוארכת לאחת מהשנים שבין 1690 ל-1700. כיום מקובל לומר, שהבעש"ט נולד ב-25 באוגוסט 1698. מקום לידתו היה עיירה קטנה בשם אקופ שבאוקראיינה, הנמצאת בין פולין לוואלחיא.
שנות ילדותו של הבעש"ט
מכיוון שהוריו של ישראל היו מבוגרים, לא עברו שנים רבות עד שנותר יתום, ללא הורים. טרם פטירתו כתב אביו צוואה, בה כתב כך: "רואה אני שאתה תאיר נרי. אמנם אני לא זכיתי לגדל אותך. אבל אהובי בני, זכור תזכור כל ימיך שהשם איתך, על כן אל תירא משום נברא בעולם, רק מהשי"ת לבדו".
מכיוון שהיה פעוט רך בשנים, נכמר לב בני העיירה והם מסרו אותו למלמד התינוקות של המקום, שהפך לו לאפוטרופוס. מכאן הדרך להיותו עוזר המלמד
לאחר פטירת הוריו ריחמו עליו בני העיירה אקופ, והוא נמסר למלמד התינוקות של העיירה שיהיה לו כאפוטרופוס. לאחר זמן נעשה עוזר למלמד והיה מביא את הילדים ללימוד בחדר ומחזיר אותם לבתיהם. הוא עשה מלאכתו נאמנה, והילדים מאוד אהבו והעריכו אות. כשבגר הפך לשומר בית המדרש ובלילות שהה לבדו והתכונן, בלי שהיה מודע לכך, לתפקידו החשוב. את פועלו בבית המדרש ראה צדיק אחר, בנו של רבי אדם בעל שם. לפני שמת, אותו רבי בעל שם ציווה על בנו להעביר כתבי תורה אשר מצא במערה לאיש בשם ישראל בן רבי אליעזר מאקופ, וברגע שראה אותו פועל בבית המדרש הבין כי אליו אביו התכוון. לאחר שקיבל את הכתבים שמח ישראל מאוד, והחל ללמוד בהם ימים כלילות. הוא התעלה בנגלה ובנסתר כאחד, אך מחשש שיתגלה עוד בטרם יגיע זמנו – בחר לעזוב את אקוב ועבר לעיירה קטנה ליד ברודי, ושם שימש כמלמד תינוקות.
כאשר בגר נישא לבתו של רבי אפרים, אביו של רבי גרשון מקיטוב. בגלל לחץ המשפחה, אשר חשבה שהעל שם טוב קבצן הוא, נאלצו לעזוב ושכרו חדר בין ההרים. הבעל שם טוב היה הולך להתבודד בהרים כדי להיות מרוחק מכל דבר גשמי, וזוגתו נשארה לגור בחדר והתפרנסה ממכירת טיט שהכין הבעש"ט בעצמו. כך חיו במשך כשבע שנים, לאחריהן התיישבו בעיר קושלביץ, שם עבד הבעל שם טוב כשוחט. זמן מה לאחר מכן עברו לעיר טלוסט, ושם המשיך לעבוד את ה'. על פי המסורת, כאשר היה הבעל שם טוב בן 36, ממש בל"ג בעומר, יצאה בת קול מהשמיים ואמרה לו כי הגיע הזמן להתגלות, ושמו יצא למרחוק כקדוש. בשנת תק"ה עבר הבעל שם טוב לעיר מז'יבוז, שם המשיך לעבוד את ה' ולהפיץ את תורת החסידות. תודה זו התפשטה כאש בשדה קוצים והגיע אל כל רחבי העולם, עד כדי כך שכל הגאונים במז'יבוז ומחוצה לה הגיעו אליו לשמוע מפיו תורה. במהלך התקופה בה ישב במז'יבוז, גדל מספר הבתים היהודים ב-100 לפחות, ושמה של העיר עשה לו כנפיים בכל רחבי העולם. בזכות העלאת קרנה של העיירה בעולם, קיבל הבעל שם טוב דירות למגורים בחינם – עבורו ועבור משמשו.
תורת החסידות של הבעל שם טוב
תנועת החסידות אשר יסד הבעל שם טוב דוגלת בקשר לבורא עולם עצמו ולא רק לתורתו. התנועה פעילה עד היום, הולכת וגדלה ומשפיעה לטובה על הרבה מאוד חסידים. הבעל שם טוב נפטר ב-22 במאי 1760 במז'יבוז עצמה, והותיר אחריו צאצאים. אחד מנכדיו הוא רבי נחמן מברסלב זיע"א, אשר אמר על סבו שהוא "רבי של אלפים ורבבות עולמות".
קבר הבעל שם טוב – מקום של קדושה
על קבר הבעל שם טוב אמר רבי נחמן כי טוב מאוד לבקר בו כי זהו מקום קדוש בקדושת ארץ ישראל. רבי נחמן פקד את קבר הבעל שם טוב פעמים רבות, ואף ציווה את אנשיו להגיע אליו, לשאת שם תפילה מהלב ולשהות שם זמן רב בזכות הקדושה.
כאשר אתם מגיעים לביקור במז'יבוז, קבר הבעל שם טוב הוא אחד האתרים הראשונים בהם מומלץ לבקר.